Monday, June 20, 2011

~~hospital kerajaan

assalamualaikum smua...

alhamdulillah dah 21 hari berpantang... dan bby insyirah pon chat dan berbagai ragam...
tadi nurse dtg timbang insyirah... amik ko da 4.5 kg.. mase hari ke 10 tak naik beratnye... patut la mcm da berat ckit je...

erm insyirah skrg mmg mcm2 perangai... mlm tak bnyk hal sgt... bgn pon 2 kali je... tapi kalo bgn.. x nk tido lak.. nak ajak layan dia... sbb slalu dimanjai oleh granny n atok mat nye.. (ini panggilan utk mak n abh saye.. pape je mereka ni.. layanzz)skrg mmg x mau letak.. nak tido pon kat riba atau kat bouncer yg bergoyang2 tu... ish2..

eh berbalik kpd tajuk asal... nak story pasal pengalaman bersalin kat hospital kerajaan...
ni utk panduan kalo ade geng mom2be yg konfius nk brsalin katne..

sy bersalin kat hospital batu pahat... knape? sbb hospital ni antara hospital kerajaan yg ok la... facilities smua.. memandangkan mak sy pun bersalinkan kami 3 beradik kat hospital batu pahat... tp ni hospital yg baru la.. mase sy lahir kat hospital lame lagi...
alhamdulillah smua pengalaman yg baik2 je kat hospital ni... xde yg x best2... org ckp bersalin kat hospital kerajaan ni mcm2 yg tak bestnye... tapi alhamdullilah sy dpt yg baik2 je...

spnjg 4 hari kt hospital.. dr yg check sy kebnykannya perempuan... kecuali mase baru2 sampai nak check bukaan dr lelaki.. dalam OT tu  x kira la... campur da dr lelaki ngn perempuan... tapi mase2 kritikal sakit contraction n lepas bersalin smua dr pempuan...

nurse2 pon sgt baik... smuanya.. xde yg garang2.. xde yg marah2...tatau la kalo dia lyn camtu sbb sy wad 1st class..mase sy sakit contraction... nurse yg jaga sy tu sungguh2 bg semangat... bce kn doa smua...terharu kejap sy... mse da decide kena operate pon, nurse bg semangat.. dia kate dulu anak 1st pon dia operate.. tp yg 2nd dpt normal... ank dia pun da 4 org...so sy pon redha la kena czer..

lepas bersalin.. biasalah czer... mestilah lepas tu sgt tak larat... nurse tolong tukar kan baju.. tukarkan pad... paling terharu.. bape jam lepas czer tu sy muntah.. muntah kat baju n katil plak tu... nurse tak mrh2 pon... tukarkan baju smua... nurse2 pon smua peramah2 je... rajin borak2 n bg nasihat kat ibu 1st timer ni... yg nak susukan bby mula2 terkial2.. nurse yg ajar smua...

facilities pon ok... wad 1st class ade aircon... bilik air pon best... even wad kelas biasa pon tak padat sgt... mase lepas operate kena msk wad biasa dlu.. lepas da ok da boleh jln baru transfer wad 1st class. sbb kena extra care katenya.. wad biase dkt dgn kaunter nurse...

Kesimpulannya sy tak mempunyai masalah bersalin kat hospital kerajaan.. kalo yg area2 batu pahat.. highly recommended la hospital batu pahat nih...  so pengalaman da msuk 2 hosp kerajaan, hospital batu pahat n hospital teluk intan.... dua2 ok... maybe tgk hospital n staf2 nye jgk kut...maybe hospital kerajaan lain x mcm ni

tp sy sgt senang hati bersalin di situ.. da la free.. satu sen pon x byr...sbb ade GL pekerja kerajaan...dpt lg wad 1st class..

tp ni smua depend kt masing2 kn...setiap org ade pilihan masing2... insyaAllah kalo ade rezeki lebih... 2nd child nanti nk try bersalin kt hospital swasta plak...

4 kawan baik hati:

mommie yuyu on June 21, 2011 at 12:48 PM said...

sama la yuyu pun bersalin kat hospital kerajaan dan layanan dia LR sgt baik..tp di ward kureng skit kot..hospital kecik, xde 1st class sume..sama je..tu je la beza swasta dan kerajaan.

Cik Puan Bunga on June 27, 2011 at 3:03 PM said...

Kan kan kan?? Best bersalin GH! :] emak i pesan kalau masa peknen buat baik Allah bagi yg baik2 jugak. amin! save duit kan? :]

@4ever.always on December 15, 2011 at 9:35 AM said...

thanks.helpful sangat entri ni.penin gak as 1st timer mommy nih. tapi hosp batu pahat mmg dalam list la.cme wonder la, kalau bole nak 1st class ward juga. (tp fulltime housewife ni).ada idea tak?

farlisha ridzuan on June 23, 2014 at 10:12 PM said...

salam . nak tanya . berapa caj untuk wad 1st kelas ehh .. kt hbp tu

Post a Comment

 

Designed by Alieff Artwork