Tuesday, September 4, 2012

~~laksa johor versi emak daku..

assalamualaikum..
atas permintaan pn fiszah.. sy pon mengepost resepi laksa johor family sy.. agak simple jika dibandingkan dgn resepi di internet yg lain...tapi sblum tu maaf la.. kuantiti dia tak dpt nk btau details sbb sy main campak2 jek.. hahah

 LAKSA JOHOR RESEPI EMAK DAKU..

Sepaket spegatti derebus..

 BahanKuah

1)Ikan tenggiri/ Ikan kembong (dlm 1 kg)--> rebus n asingkan isi ikan... blend isi... n guna semula air rebusan utk kuah

2) sedikit ikan bilis/ udang kering... blend ( tapi sy tak pakai.. abah saya kata takyah masuk pon xpe)
    ade resepi guna udang basah.. boleh jugak kalo nk.. ni pon sy tak masukkan

3) Blend bahan tumis.. - 2- 3 ulas bawang besar
                                   - 3/4 bawang putih
                                   - Sedikit halia, kunyit hidup, lengkuas, daun kesum, 2/3 batang serai

4) Blend jgk cili kering.. ikut kepedasan yg dikehendaki.

5) Serbuk kari... (sy pakai kari ikan)\

6) Kerisik ( kadang2 tak letak pon)

7) Santan (pakai santan kotak je..)

8) Asam keping

9) Bunga kantan dan daun kesum (masuk je dalam kuah)

Bahan Sampingan/Hiasan

1) Sambal belacan (wajib ade.. kalo tak tak sedap)

2) Timun ( sy buang biji timus tu,, potong halus)

8) Bawang besar (potong)

9) Limau kasturi.. belah dua buang biji

10) Racik halus2 daun kesum n bunga kantan

11) Taugeh ( x suka sgt).. haha

Cara memasak kuah

Tumis segala bahan blend... Masukkan kari... masukan air rebusan ikan dan ikan sekali..
Masukkan santan dan kerisik... masak masak masak... masukkan asam keping, daun kesum, bunga kantan... jgn lupa letak garam n gula... masak la smpai masak..

Begitula saje... senang kan... ehhee

1 kawan baik hati:

Fiszah_pjo on September 4, 2012 at 1:04 PM said...

insyaaallah nk try weekend ni..thanks yan

Post a Comment

 

Designed by Alieff Artwork