Monday, May 18, 2015

~~ VBAC utk kelahiran kedua VS Ceaserean kelahiran pertama

Assalamualaikum

Hari ni nak citer pasal VBAC
apa dia VBAC

Vaginal Birth After Cesearean

dalam kata paling senang
Kelahiran normal lepas bersalin czer la

sedia maklum Hannah Insyirah emergency czer lepas jalan x bukak-buka lepas 8 jam
dia da berak n takot lemas... so emergency czer... rupa-rupanya kepala senget daaaa
hahahah

Start pregnant adik.. mmg da set kat mind nak try bersalin normal... sebab yakin boleh. banyak baca testimoni berjaya normal lepas czer anak pertama

So apa langkah2 yang saya ambil utk try bersalin normal

1) Set kat mind awal-awal lagi boleh bersalin normal ( if takda masalah apa-apa la. scar lama ok. tak ruptured. bby dlm keadaan baik

2) Hjg2 kelahiran sy amik VCO (virgin coconut oil). ada org awal2 da amalkan. saya kira lambat gak. sbb rasa dia x sedap. tu pon paksa makan

3) Jgn cepat patah semangat bila sakit. Bila sakit jgn cakap 'operate jela.. operate'
(ni jadi kat sy mase anak 1st. bila sakit sgt mulut saya tak habis2 cakap operate jela dr.. berulang-ulang kali.. last2 operate jugak.. hahah kata-kata kan doa... )

4) Doa bnyak2 supaya dipermudahkan. Dari awal mmg berdoa supaya ada rezeki merasa bersalin normal.

Alhamdulillah ade rezeki sy bersalin normal kali ni.
Serius masa bersalin sy x rasa sakit sgt.
MAsa contraction pon sy boleh kawal (pengalaman kedua kot)
Kalo tanya sakit tak bersalin. saya jawab TAK...
tapi kalo tanya sakit tak masa jahit LUKA EPISIOTOMI saya jawab YES
hahahahah

sakit jahit epi hidup2 mmg sakit woiiii. walaupon lps bersalin katanya x sakit sgt.
maybe sbb luka epi sy panjang. maklum la adik da la 3.81 kg. kepala besar pulak tu

lagi sakit bila kena jahit kali kedua (nanti sy story kt entry lain) ni mmg jahit hidup. setiap jarum masuk n tarik benang mmg rasa... adoiiii mengenangkan kembali mmg ngilu n ngeri =P


Penjagaan nye saya rasa lebih kurang je
dari segi pemakanan sama je sbb dua2 luka jahit nk kena jaga

haha tapi kalo czer boleh duduk sesuka hati... kalo normal ni kena duduk sopan... jalan pon macam org jepun... xleh ganas sgt. sbb luka tercabut sbb ganas sgt la tu.... bajet da baik. siap angkat insyirah lg

pada sy dua2 ada pro n con masing-masing
sy ok je dgn dua2
at least da rasa dua-dua bila org tanya

anak ketiga nak target bersalin normal tanpa tears (epi/koyak major)
haha tu kena bajet anak x besar sgt la





2 kawan baik hati:

IBU PUSPITA on June 28, 2015 at 9:10 AM said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI


Dewi Aja on December 29, 2015 at 11:59 PM said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Post a Comment

 

Designed by Alieff Artwork